Burns Katalin

Burns Kati

prózaíró

Burns Katalin irodalom

Burns Katalin 2001-ben szerzett magyar-angol szakos diplomát a Károli Gáspár Református Egyetemen. 2003-ban a British Council műfordító versenyének egyik győztese volt, 2008-ban pedig a Magyar Művelődési Intézet és Képzőművészeti Lektorátus reneszánsz drámapályázatán ért el harmadik helyezést.

Eddigi kötetei:

  • Szőttesek regénye (2009)
  • Esőcsinálás (novellák – 2022).

A Szőttesek regénye a Magyar Napló és az Írott Szó Alapítvány közös regénypályázatán, 2007-ben, különdíjban részesült. Novellái 2010 óta jelennek meg többek között a Magyar Napló, a Jelenkor, az Élet és Irodalom, az Új Forrás, a Pannontükör hasábjain és felületein. 2011-ben Móricz Irodalmi Ösztöndíjban részesült.

Napnak a húgánál
Világzenei előadóként két lemeze jelent meg: Madhuwanti – Live In Islamabad (Trottel Records, 2013) és Napnak a húgánál (Fonó Records, 2022). Utóbbi a Nemzeti Kulturális Alap Halmos Béla Programjának támogatásával valósulhatott meg. Énekel, népi fúvós hangszereken és bengáli hangszereken játszik. Indiai és Pakisztáni utazásai írásaira is erősen hatottak.

A Szőttesek regényéről

A könyv egyfelől a hallgatás regénye, a közös múlt évtizedes terhét magukban hordó fivéreké, másfelől az elhúzódó, folyton levegő után kapkodó vallomásoké, melyeknek hallgatói, az unokák egyszerre szembesülnek az ősök felfedett bűnével és a mai kulturális élet kétes tehetségű önjelöltjeinek művészi próbálkozásaival.

Az Esőcsinálásról

Burns Katalin novelláit sejtelmes zeneiség jellemzi. Korai írásaiban szeretettel megformált, esendő karakterek mindennapi létezésének lidérces mélységei nyílnak meg, nyugtalanító titok szivárog belőlük. A későbbi novellák már az önvállalás művészi lenyomatai. Belőlük egy öntörvényű ember arcéle rajzolódik ki, akinek folyton két élet között kell választania: a kenyérkereső és az alkotó, a kötött és a szabad között. A szerző írásai olyan finomak és légiesek, mint egy balett-táncos mozdulatai. Mint egy elejtett selyemkendő, amely kiterül, szinte fent marad a levegőben.