Kultea

Ennek a blognak a címe

Kultea
E

Stílus

világzene

Szerencsés dolog, ha egy formáció azért születik meg, mert konkrét igény merül fel rá.

Új projektem, a Keleti szőttes éppen azért jött létre, mert meghívást kaptam a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum új világzenei sorozatába (tulajdonképpen a rendszeres zenei programjairól ismert Kulteába), és mindenképpen triót, akusztikus jellegű koncertet kértek tőlem.

Gyarmati Hodzsa Gáborral korábban is léptem már fel, sőt, felvételt is készítettünk, de Clemente Gábor ütőhangszerest kifejezetten erre a programra hívtam el.

Hetekkel korábban is sejtettük, hogy érdekes élmény lesz ezeket a dalokat – szúfi, andalúziai, szefárd, indiai zenéket – egyetlen estén eljátszani, de engem az is nagyon izgatott, hogyan tehetünk meg ekkora földrajzi utat egy óra leforgása alatt, hogyan adhat különleges kiegészítést egy szefárd dalnak a bengáli dotara hangja, és működhet-e a misztikus, keleties hangulat, ha a dalok alapja a gitár.

Minden műsorszámba igyekeztem olyan pillanatot is csempészni, amely azokat a nézőket célozza meg, akik szeretnének a dalok autentikus hangzásából is kapni egy kicsit. Már a próbafolyamat végén jártunk, amikor azt mondtam, a perzsa Ha Leyli közben egy ponton szóljon gitárkíséret nélkül a daf (keretes dob) és az ének… ahogy én ezt a dalt először hallottam és megszerettem. Legalább egy refrén erejéig meg akartam mutatni ezt, mert nagyon erős, drámai hangulatot teremt, ami engem egy siratásra emlékeztet. Ezekhez az elemekhez ragaszkodom. Persze sokan igénylik, hogy aztán a megfelelő pillanatban megszólaljon a gitár mindent oldó hangja, a bontott akkordok, a számunkra jól ismert hangzás, az ismerős terep.

Attól is mérföldkő-jellegűnek éreztem a projektet, hogy most először álltam ki húros hangszerekkel színpadra. Főleg a dotarára gondolok itt, hiszen az egyhúros ektara, hacsak nem adódik nehézség a terem klímája miatt (most adódott!) elég egyszerűen megszólaltatható. A többhúrú dotarára igazán rá kellett gyúrnom, így a próbafolyamatnak köszönhetően talán sikerült egy szintet ugranom, a totális kezdőtől elértem a kezdő szint felső határát… ebben reménykedem.

Az eredmény egy bensőséges, színes és felemelő este volt a Kultea színháztermében. Ráadásunk egy török szefárd darab volt (Aman Minush), amit azért választottam ki, mert annyira sodró a hangulata, hogy nincs, aki mozdulatlanul tudná végigülni.

A ráadást a közönség egyik tagja le is videózta, íme:

SOKOL.2-ŐsHallás > 2-ŐsLátás:Ma este erre jártunk ... 2019.02.07.Keleti szőttes – Burns Katalin koncert @ MKVMBurns Katalin – ének, dotara, ektaraClemente Gábor – ütőhangszerekGyarmati Hodzsa Gábor - gitár

Közzétette: Tas Yano – 2019. február 7., csütörtök
Kapcsolódó témák: keleti zene // világzene

Szerző:

Burns Kati vagyok, magyar és keleti zenével foglalkozom, de főleg énekelek. Ebbe a blogba gyűjtöm össze a koncertezéssel, zenéléssel, zenehallgatással, utazással kapcsolatos élményeimet.
2020-05-30

Tarts velem

Kérd a koncertértesítőmet és mindig elküldöm a következő fellépésem helyét és idejét.

Mi a véleményed?

Osszd meg velem!

0 hozzászólás

Egy hozzászólás elküldése

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..